Birleşmiş Milletler’in Mart 2021 raporuna göre, patlayıcı yüklü Türk yapımı Kargu-2 kamikaze drone, Libya’da darbeci Hafter güçlerini, komut almadan yapay zekasıyla yani otonom olarak bulup vurdu. Bu olayın insansız hava araçlarının kendi inisiyatifiyle gerçekleştirdiği ilk saldırı olabileceği ifade ediliyor.

Libya’daki çatışmalar esnasında darbeci Hafter güçlerini merkezden komut almadan, yapay zeka yardımı ile tespit etti ve vurdu. Türk yapımı otonom kamikaze drone'u Kargu-2 tarihe geçecek bir ilke imza attı. Öyle ki olay BM güvenlik konseyi raporunda yer aldı.

Birleşmiş Milletler bünyesinde kurulan Libya uzmanlar paneli, BM güvenlik konseyine sunulmak üzere bir rapor hazırladı. Raporun 17. Sayfasında aktarılan olaya göre, Libya’daki savaşta patlayıcı yüklü Türk yapımı "otonom kamikaze drone"nun kullanımına ilişkin bilgiler yer aldı.

Libya’daki çatışmalar esnasında Hafter güçleri, saldırılarının püskürtülmesinin ardından patlayıcı yüklü Türk yapımı otonom kamikaze drone Kargu-2 tarafından bulunarak vuruldu.

Raporda, verilen zarara veya drone saldırısı sonrası ölü sayısına ilişkin bilgi yer almıyor. Bu olay, makine öğrenimine dayalı otonom bir silahın bilinen ilk vakası olarak kabul ediliyor.

İnsansız hava araçlarının kendi inisiyatifiyle gerçekleştirdiği ilk saldırı olabileceği ifade ediliyor. BM raporunda yer verilen olay yabancı basında da yer aldı. Axıos, "katil robotların çağı çoktan başlamış olabilir" başlığıyla duyurdu.

New Scientist dergisi, "drone'lar ilk kez insanlara tamamen otonom olarak saldırmış olabilir" ifadesine yer verdi. New York post ise "katil drone, kendisine söylenmeden bir insan hedefini avladı" başlığıyla okuyucularına duyurdu.

Kargu, Türkiye’de geliştirilen, asimetrik harp veya anti-terör alanlarında kullanılmak üzere tek er tarafından taşınabilen, otonom veya uzaktan kumanda ile çalışabilen bir insansız hava aracı.

Kargu, gerçek zamanlı özgün görüntü işleme ve derin öğrenme algoritmalarıyla sabit veya hareketli hedeflere karşı etkin olarak kullanılabiliyor. Kargu-2 ile bir binanın ya da mağaranın içine girilip tespit yapılabiliyor, tehdit unsurları etkisiz hale getirilebiliyor.

Dağlık Karabağ’daki çatışmalarda etkin şekilde kullanılan kamikaze dronelar önümüzdeki dönemin en çok konuşulacak hava araçlarından biri olacak. Alpagu ve Kargu gibi projelere imza atan Türkiye, gökyüzünün yeni askerlerini harp sahalarına hazırlıyor.